Vakantieflash: 10 tips om een nieuwe taal te leren!

vertalingen

Wil je deze vakantie graag een nieuwe taal leren maar heb je geen zin in saaie grammaticaoefeningen of schrikken woordenschatlijsten je af?  Met deze tien leuke tips blijf je enthousiast en ben je je favoriete taal snel meester!
¡Ándale! ¡Ándale! ¡Arriba! ¡Arriba!

Ja, oefening baart kunst. Dat is bij een taal leren niet anders. Spreek daarom met jezelf af dat je regelmatig de tijd neemt om te oefenen. Een half uurtje Duolingo per dag kan wonderen doen! Moet je na een tijdje toegeven dat je werkboek in de kast blijft liggen en dat je minder discipline, energie of tijd hebt dan je wou? Geen zorgen! Er zijn nog andere, toffe manieren om met taal bezig te zijn. De grootste truc: de taal zoveel mogelijk in je dagelijks leven integreren. Hoe dan? Met deze 10 tips bijvoorbeeld!

  1. 1. Ergens onderweg …

Of je nu met de auto rijdt of het openbaar vervoer neemt, onderweg heb je vast even tijd voor taal. Begin je dag goed en luister naar vrolijke liedjes of naar interessante podcasts in je gedroomd taal. Nazeggen en meezingen is altijd toegelaten! 😉

  1. 2. Oneman – of woman – show

Dit klinkt misschien een beetje ongewoon, maar monologen voeren is een fantastisch hulpmiddel voor wie een taal onder de knie wil krijgen. Het helpt je ten eerste om echt te denken in een bepaalde taal. Ten tweede, kom je al snel te weten welke woorden je nog niet kent en met welke werkwoordstijden je sukkelt. Zoek die vertalingen en grammaticaregels op en leer uit de praktijk!

  1. 3. Hou pen & papier bij de hand …

Niet voor een streng dictee, wel om de moeilijkheden op te schrijven. Al schrijvend onthoud je eigenlijk het best. Zo kan je ook zien als je vooruitgang boekt: dé motivator bij uitstek om nog meer van een taal te ontdekken!

  1. 4. Taaltips in je broekzak

Wordbit: een app waarvan je vermoedelijk nog nooit gehoord hebt, maar die je binnenkort niet meer zal willen missen! Hoeveel keer per dag kijken we wel niet op onze gsm? Wat als je nu iedere keer een woordje zag verschijnen? Wat als je die woordjes zou kunnen afvinken als je ze kent of verplaatsen naar een lijst met te herhalen woorden? Je verrijkt je woordenschat in no time!

  1. 5. Spring op de tandem

Heb je doorheen de dag af en toe tijd om langer te gsm’en? Op Tandem vind je heel wat taalfreaks die graag hun kennis met je delen. Al schrijvend, lezend, luisterend én sprekend oefenen ze samen met jou. Ideaal, niet? Wees dus zeker niet bang om spraakberichten te versturen of zelfs te bellen. Dare to fail and start to learn!

  1. 6. Select your language

Bonustip: vergeet niet om je gsm op je gewenste taal te zetten! Hello, bonjour, buongiorno of ola?

  1. 7. Let me entertain you

Hou je van muziek, films en series of literatuur? Luister, kijk en lees in de taal die je wil leren. Italiaanse liedjes luisteren? Sì! En houd gerust een woordenboek (of -app) bij de hand om nieuwe woorden op te zoeken.  Wanneer je televisiekijkt kan je de gesproken taal en/of ondertiteling van je film of serie in het Spaans zetten. La casa de papel wordt plots op meerdere vlakken leerrijk. Enig idee hoeveel woorden je zo onbewust opneemt? Abonneer je misschien ook op een Frans modeblad of een Zweedse krant en lees enkel nog Duitse boeken.

  1. 8. Streepje voor dankzij je smartphoneverslaving

Is je smartphone het verlengstuk van je arm? Werk je schuldgevoel weg en zet die smartphonetijd om in leertijd! Volg Portugese influencers, zoek pagina’s met quotes of mopjes in de taal in kwestie, bekijk voortaan enkel nog how to’s in het Russisch … you get the point!

  1. 9. Stick it, learn it!

Als je ’s avond vaak thuis bent, heb je misschien ook de kans om een creatievere leermethode aan te wenden. Schrijf relevante of moeilijke woordjes, tijden, wijzen en naamvallen op sticky notes en plak ze her en der in je huis. Zo leer je op elke locatie bewust, onbewust iets bij. Niet alleen fantastisch plezant, maar ook enorm leerrijk!

  1. 10. Hey vacay

Ga tijdens de vakantie op reis naar een land waar jouw favoriete taal gesproken wordt. Is Japan of China net wat te ver? Breng de taal dan gewoon naar jou. Zoek op Facebook naar groepen met native speakers of volg tijdens je verlof een spoedcursus. Vergeet dan niet om je kennis te onderhouden … met bovenstaande tips misschien?

Anyplace, anywhere, anytime

Zolang je gemotiveerd bent, kan je elke taal leren die je maar wil. Onthoud dat een taal leren een work in progress is. No stress, neem je tijd en geniet er vooral van. Er valt namelijk altijd meer te ontdekken en bij te leren. Want al heeft niet iedereen een talenknobbel, met veel oefening kan iedereen het Fingerspitzengefühl aanleren … allez-y!

Met taallessen kunnen we niet helpen, met goede vertalingen daarentegen … Contacteer ons gerust om jouw tekst professioneel én met Fingerspitzengefühl te vertalen!