10 tips om te leren complimenteren
copywriting
Het is complimentendag vandaag! Wacht nog héél even om die champagne te ontkurken en hou het confettikanon nog even in bedwang. Voor je de loftrompet bovenhaalt thuis of op het werk inspireren we je in deze blog met de leukste lofprijzingen en schouderklopjes.
Clichévrij complimenteren kan je leren, en wel vandaag. “Meid, wat goéd van je?!” Goede poging, Martien, maar het mag iets meer zijn: oprechter, persoonlijker, opvallender. Met de 10 tips uit deze blog strooi jij straks met complimenten als nooit tevoren. En dat is op zich al een complimentje waard.
1. Kleine moeite, groots effect
Je weet vast hoe het voelt als je een compliment krijgt. Je glundert en het voelt alsof je de wereld aankan. Als gever sta je er vaak niet bij stil, maar die paar welgekozen woorden kunnen een groot effect hebben.
2. Formuleer je compliment zoals kritiek
Je doet het best vanuit de ik-vorm. Onze succesformule gaat als volgt: ik vind het … (jouw gevoel) dat jij … (waarvoor je de ander waardeert) omdat het … (wat het bij je teweegbrengt). Zo vinden we het een hele eer dat jij deze blog leest omdat we ons zo gewaardeerd voelen voor onze ideeën.
3. Ga voor 100% persoonlijk
Je team een algemeen en vaag compliment geven? Da’s een no-go. Hoe goed je het ook bedoelt, het komt niet persoonlijk over én het blijft dus ook niet hangen. Maak je compliment helemaal persoonlijk en breng het over aan de persoon in kwestie.
4. Het leven is aan de positivo’s
Gebruik positieve woorden en blijf niet op de vlakte met ‘goed’. Die presentatie was niet goed, maar knap, geweldig, fantastisch of super.
5. Complimenteer zoals je bent
Laat je liever anderen aan het woord, maar wil je toch een complimentje geven aan iemand? Met een leuke post-it verras je de ontvanger vast ook.
6. Let op met beeldige beeldspraak
Wij zijn fan van beeldspraak. Een mogelijke valkuil is echter dat je al snel de clichékaart dreigt te trekken. “Ik vind je cooler dan de airco”? Prima als je in de koelafdeling of een sanitairbedrijf werkt. Werk je in een andere sector? Toch maar iets langer nadenken over je compliment.
7. Ode aan de onbaatzuchtigheid
Een compliment geven om er één terug te krijgen of erger nog, om iets gedaan te krijgen? Doen we niet! Spontaneïteit en oprechtheid zijn essentieel.
8. Geen gemaar
“Je idee was goed, maar de uitvoering kon beter.” In welke volgorde je ook slaat en zalft, het kleine woordje ‘maar’ haalt de kracht van het compliment volledig onderuit.
9. Ban het banale
Het hoeft niet elke dag complimentendag te zijn. Vermijd dat je banale zaken gaat complimenteren, want dat haalt de geloofwaardigheid van je compliment naar beneden. Je hoeft het dus ook niet té goed te doen.
10. Geef jezelf ook ‘ns een compliment
Net zoals bij zowat alles: het begint bij jezelf, ook de vaardigheid om complimenten te geven en te aanvaarden. Go, you!
Wij vinden het alvast geweldig dat jij je wilt vervolmaken in het geven van complimenten. Bazuingeschal en virtuele chocolade voor jou, beste lezer. Onze complimenten! En niet alleen op complimentendag.